در دنیای کنونی و در اجتماعات مختلف ضرورت استفاده از ظروف یکبار مصرف در ابعاد گسترده ای مشاهده می شود که از عوامل آن میتوان به سهل الوصول بودن ، عدم نیاز به شستشو ، بهداشتی بودن ، مقرون به صرفه بودن و ….. اشاره کرد. اما باید اذعان داشت که حضور این اقلام در سبد کالای مصرف کنندگان بالطبع معضلات و مشکلاتی را ببار آورده است که در صورت عدم توجه در آینده ای دور به فاجعه ای تبدیل خواهد گردید که سرو سامان دادن به آن منوط به پرداخت هزینه بسیار گزافی خواهد شد .
این امر در کشورهای پیشرفته و مدرن در حال بررسی و اعمال راهکارهای اساسی برای حل این بحران میباشند . در کشورها ما هم هراز چند گاهی در مقاطع زمانی مختلف بصورت مقطعی گروه هایی تحت عناوین حمایت از محیط زیست ، بهداشت و سلامت جامعه ،… تشکیل و بحث و تبادل نظرهای بسیاری پیرامون این معضل صورت پذیرفته است که به علت عدم پیگیری و مداومت به نتایج دلخواه و موثری دست نیافته اند و شایسته و لازم است که مسئولین و متولیان این امر اقدامات لازم را انجام داده اند و تا حصول نتیجه دست از تلاش برندارند.
همه ما حداقل یکبار گذرمان به فروشگاههای ظروف یکبار مصرف و پلاستیکی افتاده است؛ ظروفی بسیار مقرون به صرفه برای افرادی که به دنبال خرید ارزان هستند. اکثر افرادی که هنوز وارد صنف فروش ظروف پلاستیکی و یک بار مصرف نشدهاند، نسبت به این شغل بدبین هستند و براین باورند که با فروش ظرف دانهای 30 تومان که نمیتوان روزگار گذراند، اما واقعیت این است که اگر به نکاتی کوچک توجه داشته باشید میتوانید در یک دوره زمانی شش ماهه درآمد خود را به میزان قابل قبولی برسانید.
***فروش محصولات شکننده و پرطرفدار
یک مغازه ظروف یکبار مصرف را تصور کنید. همه چیز در نظر اول سفید و حساس به نظر میرسد. حساس از این لحاظ که نمیتوانید اجناس را روی هم بگذارید و اگر این کار را بدون قائده انجام دهید تنها ضرر مالی به خود زدهاید. به این دلیل که ظروف بر اثر فشردگی میشکنند و دیگر قابل استفاده نیستند. پس در گام اول باید برنامهریزی خاصی برای چیدمان فضای داخلی فروشگاه داشته باشید.
حتما به این موضوع توجه داشته باشید که مشتریان شما تنها مصرفکننده نهایی نیستند. بلکه ممکن است افرادی که در بخش مدیریت رستوران یا فستفود و مشاغلی از این قبیل فعالیت دارند نیز به شما مراجعه کنند. به همین جهت باید رفتار شما به دوگونه تعریف شود. زمانی که مصرفکننده نهایی برای خرید وارد مغازه میشود قطعا قصد سفارش تعداد محدودی ظروف یکبار مصرف را دارد. برای این دسته از خریداران چندان تفاوتی ندارد که ظرف یکبار مصرف ساخت چه کشوری است یا چه مارکی روی آن درج شده است، اما این موضوع ممکن است برای کسانی که به دنبال خرید عمده و همیشگی هستند، اهمیت پیدا کند.
زمانی که مصرفکننده سفارشات خود را تکمیل کرد، اجناس خریداری شده را به نزدیک خودروی او ببرید. البته این کار باید توسط کارگر مغازه انجام شود. از سوی دیگر هر ظرف را با حداقل سود به مشتری عرضه کنید. بالطبع اکثر افراد برای خرید تعداد محدود به مغازه مراجعه نمیکنند و اگر چنین قصدی داشته باشند کوتاهترین راه و همچنین نزدیکترین مغازه به منزل یا محل کار خود را انتخاب میکنند. در حقیقت استفاده و خرید این نوع اجناس بستگی به میزان نیاز خانوارها دارد به همین دلیل باید شرایطی را برای مشتری فراهم کنید که برای خرید بعدی شما را فراموش نکند.
در مغازه همه نوع لوازم پلاستیکی و یکبار مصرف را موجود داشته باشید. اگر سری به مغازههای ظروف یکبار مصرف و پلاستیک در سطح شهر بزنید متوجه خواهید شد که این فروشگاهها همه اجناس را به دلیل محدودیت فضا و مهمتر از همه مدیریت ناکارآمد ندارند و شما با کمی توجه به این موضوع میتوانید برای خود مزیت رقابتی خلق کنید. تکمیل اجناس باعث میشود مشتری خریدهایی را انجام دهد که در لحظه به آن نیازی نداشته باشد اما برای اینکه در مدتی کوتاه دوباره باید برای خرید مراجعه کند خرید خود را تکمیل میکند. وقتی مشتری همه سفارشات خود را تحویل داد، شما باید بهعنوان راهنما او را با اجناس دیگر آشنا کنید.
***پذیرش سفارش از رستوران
اصلیترین مشتریان شما رستورانداران، فستفودها و تالارها هستند. برای اینکه به آنها کالا عرضه کنید نباید در مغازه بنشینید و پارویپا بیندازید تا خودشان به مغازه شما مراجعه کنند. در این مرحله شما باید پیش قدم شوید. به مغازه آنها مراجعه کنید و همه اجناس خود را برای عرضه نمایش دهید. از معرفی لوازم خاص و لوکس غافل نشوید. آغاز فعالیت خود را با فستفودهای بیرونبر و تهیه غذا شروع کنید. به این دلیل که این مراکز میتوانند در ابتدای فعالیت سفارشات زیادی را برایتان داشته باشند. دریافت سود پایین و مناسب باعث میشود تا این خریداران برای شما همیشگی باشند و تا زمانی که آنها فعالیت دارند شما نیز سود خواهید داشت. برای اینکه بیشتر نظر مشتریان را جلب کنید هر چند مدت یکبار یا در خریدهای عمده به آنها اشانتیون بدهید به عنوان مثال تعدادی ظرف بهصورت رایگان به آنها تحویل دهید. البته این همه ماجرا نیست. شما علاوه بر دریافت سفارشات زیاد به منظور کسب سود بیشتر باید همه نوع کالا را موجود داشته باشید. اگر سفارش را از مشتری بگیرید و کالایی در مغازه نداشته باشید باعث نارضایتی مشتری خواهد شد. به همین دلیل باید به این قضیه توجه شود. همه اجناسی را که شما قصد عرضه آن را دارید در یک فضا جا نمیگیرد به همین جهت باید یک انبار برای فعالیت شغلی خود در نظر بگیرید که اجناس مازاد را در آنجا قرار دهید.
***نحوه کار کردن در ماههای عزاداری و شادی
کالاهای اینچنینی در طول سال همیشه مورد استفاده قرار نمیگیرند و استفاده از آنها بستگی به شرایط و مناسبتها دارد. درنتیجه باید برای مناسبتهای مهم و پرمشتری، برنامهریزی خاصی داشته باشید. فعالیت در برخی مواقع سال بهگونهای است که باید همه حواس خود را به شغل تان بدهید و زندگی خانوادگیتان را موقتا به حالت نیمه تعطیل درآورید. فعالیت برنامهریزی شده در ایامی مانند محرم، ماه رمضان، ایام شادی مذهبی و… میتواند سود سالانه شما را تضمین کند. در این ایام باید تلاش خود را چند برابر کنید و چند نفر را برای دریافت سفارش سراغ هیاتها، مراکز عزاداری و مساجد و در ایام شادی نیز مراکز و افرادی که قصد دارند غذا یا میوه نذر بدهند بفرستید. فراموش نکنید که برخی فعالان این عرصه در یک ماه از سال به اندازه کل درآمد باقی ماههای سال پول به دست میآورند.
اصلیترین مشتریان شما رستورانداران، فستفودها و تالارها هستند. برای اینکه به آنها کالا عرضه کنید نباید در مغازه بنشینید و پارویپا بیندازید تا خودشان به مغازه شما مراجعه کنند. در این مرحله شما باید پیش قدم شوید.
به گفته سید رحیم مقیمی اصل این روزها قیمت اجناس یکبار مصرف متنوع بوده و حدود ۳۵۰ مدل جنس در این بازار وجود دارد که قیمتهای آنها متفاوت است.
اما در نهایت با توجه به حجم بالای استفاده از این ظروف در ایام عزاداری جای خالی نظارتنهادهای نظارتی از جمله سازمان حمایت حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به خوبی به چشم میخورد.
بر اساس برخی مشاهدات میدانی در ماهای عزاداری محرم و صفر
بدینترتیب برخی ظروف یکبار مصرف تک پرسی یک نفره در دار ۱۰۰ تومان و دو نفره آنها ۱۵۰ تومان عرضه میشوند و نوع دیگری از این ظروف با درهایی از جنس فویل در حالت تکپرسی ۲۵۰ تومان و در حالت دوپرسی ۳۰۰ تومان قیمت دارند.
همچنین ظروف (کاسه) بدون در به قیمت ۸۰ تومان خریداری شده و با ۲۰ تومان سود در سطح شهر به قیمت ۱۰۰ تومان توزیع میشوند.
ظرفهای دوکیلو و ۷۰۰ گرمی در دار به قیمت ۵۰۰ و بدون در ۴۰۰ تومان فروخته شده و ظرف ۲.۵ کیلویی در دار ۴۰۰ و بدون در ۳۰۰ تومان است.
قاشق و چنگالهای پلاستیکی نیز دانهای ۵۰ تومان قیمتگذاری شدهاند و پیالهها نیز بر اساس سایزی که دارند قیمتی بین ۶۵ تا ۵۰۰ تومان را به خود اختصاص میدهند که البته این نمونهها فاقد در محسوب میشوند.
سطلهای کوچک گیاهی نیز در بستههای شش تایی قیمتی حدود ۳۵۰۰ تومان داشته و کاسههای گیاهی کوچک و متوسط در بستههای ششتایی به ترتیب ۳۰۰۰ و ۳۵۰۰ تومان قیمت دارند؛ هر بسته لیوان پلاستیکی با ۵۰۰لیوان ۹۰۰۰ تومان و لیوانهای کاغذی دانهای ۸۰ تومان و در حالت خرید کارتنی ۷۰ تومان قیمت دارند.
پیش از این، رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان پلاستیک و نایلون از افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی قیمت ظروف یکبار مصرف در ماه محرم خبر داده و یکی از علتهای اصلی این افزایش را عرضه کم و بیشتر شدن تقاضا دانسته بود.
سید رحیم مقیمی اصل همچنین گرانی مواد اولیه را از دیگر دلایل این افزایش قیمت بر شمرده بود البته در این زمینه فعالان بخش پتروشیمی تاکید دارند افزایش قیمت مواد اولیه این کالاها در نهایت حدود شش درصد بوده است.
مقیمی اصل درباره توصیههای بهداشتی به مردم در مصرف ظروف یکبار مصرف نیز گفته بود: وقتی تقاضا زیاد میشود تخلفات هم معمولا زیاد میشود. برخی تولیدکنندگان غیر مجاز هستند که مردم نباید از آنها خرید کنند. توصیه میشود سفرههای یکبار مصرفی که شفاف هستند خریداری شود. آنهایی که چاپی هستند سرب دارند لذا غیر بهداشتی هستند. ظروف استاندارد هم نام برندشان در انتهایشان حک شده است که نشانهای برای تشخیص جنس مجاز از غیر مجاز است.
گزارش/ نسا زارع