لزوم برقراری ارتباط نظام‌مند بین بازار پول و سرمایه/ تمایل به تقسیم سود، شرکتها را تهی کرده است

رئیس پیشین سازمان بورس با اشاره به اینکه، گسترش میل به تقسیم سود نقدی شرکتها را پوک و تهی از منابع کرده است گفت: بایستی ارتباط نظام مند بازارهای پول و سرمایه ایجاد شود.

به گزارش روابط عمومی اتحادیه صنایع شیمیایی و پلیمری شهرستان پردیس به نقل از  خبرگزاری تسنیم، وزیر اقتصاد اخیرا اعلام کرده است، در سال جاری ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان برای اقتصاد کشور تامین ماتلی انجام خواهد شد که نیمی از آن بایستی از طریق بازار سرمایه تامین شود. تامین مالی ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی از بازار سرمایه به این معناست که بر اساس سیاست دولت نیمی از تامین مالی بر عهده بانکها و نیم دیگر بر عهده بازار سرمایه خواهد بود.

در همین راستا محمد صالح آبادی در نشست بررسی بازار سرمایه و آینده اقتصاد ایران معتقد است، استفاده از فرصت ایجاد شده بعد از رونق اخیر در بازار سرمایه در کنار نظارت کلی بر روند بازار سرمایه دو سرفصل کلی است که مجلس شورای اسلامی میتواند برای ان برنامه ریزی کند.

فرایند تامین مالی شرکتها از طریق افزایش سرمایه کند و طولانی است، بر این اساس در روند فعلی بازار سرمایه شرکتها برخلاف سهامداران از وضعیت موجود منتفع نمیشوند.

به اعتقاد صالح ابادی افزایش سرمایه به قیمت جاری بازار یک روش مرسوم در بازارهای جهانی است و از افزایش قیمت بازار خود شرکت نیز منتفع می‌شود.

سیستمهای حسابداری برای سود انباشته شرکتها ارزش لحاظ کنند

این درحالی است که عسگری مارانی کارشناس اقتصادی تاکید دارد، هلدینگهای بزرگ به این دلیل سود بین سهامداران تقسیم میکنندکه عملکرد خود در پایان سال مالی را مثبت نشان دهند به این ترتیب سودانباشته در سرمایه شرکت لحاظ نمی‌شود. بر این اساس در سیستمهای حسابداری بایستی برای سود انباشته ارزشهای جدید تعریف شود. همچنین به صورت همزمان بایستی سرعت افزایش سرمایه از محل صرف سهام بایستی افزایش یابد.

در واکنش به این موضوع صالح ابادی معتقد است، در ایران برای تقسیم سود مجمامع شرکتها تصمیم گیری میکنند اما در دنیا هیئت مدیره برای این امر تصمیم میگیرد. گسترش یافتن تقسیم گسترده سود نقدی عملا شرکتهای بورسی را پوک و تهی کرده است. تقسیم سود نقدی به نوبه خود دارای اشکال نیست اما نباید فرایند توسعه شرکت دچار مشکل شود.به نظر میرسد فرایند تقسیم سود بیشتر باید برای شرکتهای درحال افول ارجحیت داشته باشد و نه شرکتهایی که در مسیر شکوفایی هستند. به این ترتیب برای تقسیم سود شرکتهای بایستی فرایندهای جدید تعریف شود.

همچنین باید به این تکته توجه داشت که سهامداران عمده شرکتها تمایل زیادی به عرضه سهام ندارند، به این ترتیب شناوری بازار سرمایه در ایران پایین است. این در حالی است که اگر عرضه به اندازه کافی صورت گیرد منابع مورد نیاز شرکت نیز به راحتی تامین خواهد شد.بورس میتواد در این زمینه استانداردهای جدید تعریف کند.

به گفته صالح آبادی یک دهه قبل شرکتها با عرضه نیم درصد سهام کشف قیمت می‌شدند اما امروز شرکتها موظف شده اند در روز عرضه اولیه و کشف قیمت ۱۰ تا ۲۰ سهام خود را عرضه کنند که این موضوع پیشرفت خوبی است.

هماهنگی مقامهای ناظر در بانک بورس و بیمه افزایش یابد

این مقام پیشین سازمان بورس تاکید کرد، در حال حاضر با نوعی محدودیت و ممنوعیت در حوزه سرمایه گذاری در کشور مواجه هستیم و از سوی دیگر با رشد بازار سرمایه بایستی توجه ویژه ای به حاکمیت شرکتی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه، بایستی ارتباط نظام مند بازارهای پول و سرمایه ایجاد شود، گفت: پیشنهادهای در این زمینه وجود دارد که مجلس شورای اسلامی میتواند آنها را پیگیری کند، به عنوان مثال یا سه مقام ناظر بانک، بورس و بیمه ادغام شوند و یا به عنوان راه حلهای دیگر هماهنگی های این سه مقام با روشهای که از سوی مجلس پیشمهاد میشود افزایش یابد.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*