رشد تولید، از حرف تا عمل

در اولین مناظره انتخاباتی کاندیدای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در حوزه تولید و صنعت کشور به موضوعاتی مثل موانع تولید و آسیب‌های مافیای واردات قاچاق برای تولید اشاره کردند، اما هیچ یک برنامه خود را برای رسیدن به اهداف مورد نظر مثل مبارزه با قاچاق، هدایت نقدینگی به سمت تولیدَ، جذب سرمایه و روش‌های دیگر خصوصی سازی اعلام نکردند.

به گزارش روابط عمومی اتحادیه صنایع شیمیایی و پلیمری شهرستان پردیس به نقل از  ایسنا، هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری در اولین مناظره انتخاباتی به پرسش‌های اقتصادی مطرح شده پاسخ دادند. در حوزه تولید و صنعت کشور کاندیدا به موانع تولید و سرمایه گذاری، آسیب‌های خصوصی سازی، مافیای واردات و مالیات بر تولید اشاره کردند، اما در مجموع از صحبت‌های این هفت نفر به نظر می‌رسد هیچ یک برنامه مشخصی برای رشد و توسعه صنعتی ندارند.

این در حالی است که حداقل شش کاندیدای دست راستی بر استفاده از ظرفیت داخل و بی‌نیازی کشور به دنیای بیرون تاکید دارند.

از طرف دیگر صحبت‌های کاندیدابیشتر توضیح مشکلات و مسائلی است که سال‌ها در کشور مطرح بوده و بارها از سوی کارشناسان و مسئولان مطرح و حتی وعده حل آن‌ها داده شده است. برای مثال هدایت نقدینگی به سمت تولید و مبارزه با قاچاق از صحبت‌های پرتکرار کاندیدای انتخابات سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری بود که موضوع جدیدی نیست، اما تاکنون این مسائئل برطرف نشده و هیچ کدام از این هفت نفر هم روش مشخصی برای تغییر وضعیت حاکم ارائه نکردند.

تاکید بر رفع موانع تولید، از جمله مالیات

در اولین دور مناظرات ابراهیم رییسی و محسن مهرعلیزاده به موانع تولید اشاره کردند. رئیسی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موانع تولید چیست و اولویت هایش برای رفع این موانع کدام است؟  به اهمیت موانع تولید ایجاد جذابیت برای تولیدکنندگان اشاره کرد و گفت که برای ایجاد این جاذبه باید سازوکاری برای کاهش جذابیت امور اقتصادی غیرمولد مثل ارز و زمین ایجاد شود تا نقدینگی به سمت تولید برود،  مثل ایجاد مالیات و کاستن از مالیات تولیدکنندگان از ۲۵ به ۱۰ درصد.

او همچنین بر لزوم تسهیل فرآیند دریافت مجوز در بخش تولید و مبارزه با قاچاق تاکید کرده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی نیز به موضوع مالیات اشاره کرد و گفت که ایران بیشترین درآمد مالیات بر تولید را در بین دیگر کشورهای دنیا دارد، اما باید منابع بانکی به سمت تولید سوق پیدا کند، مالیات کمتر شود، اشتغال مولد وجود داشته باشد.

دعوا بر سر توقیف کارخانجات بالا گرفت!

در ادامه این مناظره دعوا بر سر موانع تولید بالا گرفت و مهرعلیزاده با انتقاد از رئیسی که به گفته او بدون کمک مشاورانش نمی تواند به سوالات اقتصادی پاسخ دهد، به مشکلات تولید و صادرات و رکود ۷۰ درصدی ظرفیت‌های تولید اشاره کرد و قوه قضاییه را یکی از دلایل تعطیلی کارخانجات به دلیل مشکلات بانکی معرفی کرد.

به گفته او سفرهای اقای رئیسی برای رفع توقیف کارخانجات حداقل ۴۰ الی ۵۰ میلیارد تومان هزینه داشته و این در حالی است که قاضیان همین دستگاه حکم توقیف کارخانجات را صادر می‌کنند.

مهرعلیزاده همچنین مانع زدایی از تولید، معافیت های مالیاتی بر تولید،  هدایت نقدینگی به تولید را بعنوان یک اصل و ایجاد کار و گردشگری محیط زیست، افزایش تولید و درآمد سرانه و جلوگیری از فرار مالیاتی را از دیگر بخش‌های برنامه خود معرفی کرد. اما نگفت چگونه می‌خواهد به این اهداف دست پیدا کند.

در این رابطه همتی نیز از رئیسی انتقاد کرد که به جای رفتن به استان‌ها و دادن وام به کارخانه‌ها، باید به زندانها سر می‌زد. چراکه این کارها وظیفه بخش اجرایی است و آخر هم معلوم نشد آن وام‌ها چه شد.

اقبال کاندایدا از خصوصی سازی به افراد با اهلیت

موضوع دیگری که در این مناظره مورد بحث قرار گرفت بحث خصوصی سازی و انتقاد به وضعیت آن در دوره ریاست جمهوری روحانی بود که با بالا گرفتن وضعیت نابسامان شرکت‌های دولتی مثل هپکو و هفت تپه بعد از واگذاری طبیعی به نظر می‌رسد.  ابراهیم رئیسی وضعیت کارخانه‌ها را نتیجه خصوصی‌سازی‌ها  در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی دانست و محسن رضایی از نبود نظارت بر کارخانجات که به بخش خصوص واگذار شدند و همچنین اهلیت نداشتن خریداران انتقاد کرد.

او همچنین روسیه را الگویی معرفی کرد که به گفته او آیین نامه خصوصی سازی  ۱۰۰ صفحه ای دارد که کارآمدی فرد را مد نظر قرار می‌دهد.

اشاره‌ای کوتاه به بحث تنظیم بازار

با وجود همه مشکلاتی که طی سال‌های اخیر در حوزه کالاهای اساسی از جمله گرانی و عدم شفافیت در بحث تخصیص ارز دولتی وجود داشت، این موضوع کمتر مورد بحث قرار گرفت. عبدالناصر همتی که در کنار مهرعلیزاده مواضعی متفاوت از پنج کاندیدای دیگر دارد در این مناظره تاکید کرد که موافق قیمت دستوری نیست، چراکه ریشه مشکل افزایش قیمت در نقدینگی است.

او معتقد است قیمت‌گذاری در دنیا شکست خورده و نمی‌توان با گران‌فروشی و گرانی مبارزه کرد. چراکه گرانی نتیجه تورم و راه‌حل آن کنترل نقدینگی و خنثی‌سازی پایه پولی تزریق شده به جامعه از طرف دولت است که یکی از راه‌های اصلی آن بازگشت ارزهای مسدود شده بود.

اما قاضی زاده هاشمی در ادامه تاکید کرد که ما به دنبال گسترش تولید، تقویت تولید، هدایت نقدینگی به سمت تولید و کنترل قیمت در بازار است. او هم راه حل و روش مشخصی معرفی نکرد.

به سرمایه گذاری داخلی و خارجی نیاز داریم

در بخش دوم این مناظره به موضوع سرمایه‌گذاری نیز پرداخته شد. در این بخش مهرعلیزاده در پاسخ به دومین پرسش مناظره درباره اولویت سرمایه گذاری برای توسعه صنعتی و اقتصادی با تاکید بر اینکه  انجام طرح‌های بزرگ اقتصادی نیاز به سرمایه اعم از داخلی و خارجی دارد، گفت با توجه به اینکه در داخل هر سال با کسری بودجه مواجهیم، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد بودجه صرف مسائل کاری و عملا کمتر از ۱۰ درصد بودجه صرف امور عمرانی می‌شود.

او بر لزوم تامین امنیت سرمایه گذاری برای باز کردن راه سرمایه گذاری بخش خصوصی تاکید کرد و روان بودن بروکراسی، نبود فساد و رانت را از شروط اصلی جهت انجام سرمایه گذاری خارجی در کشور عنوان کرد و گفت که از همه مهم‌تر نداشتن تنش در سطح بین‌المللی و داخل است بویژه درباره کشورهای همسایه و رفاقت و همزیستی مسالمت‌آمیز با آنها. چراکه با توجه به بالاتر بودن سطح دانش علمی، فنی، کارخانه، صنعت و تجربیات صنعتی ایران در مقایسه با اغلب کشورهای همسایه، باید روی بازار ۵۰۰ میلیون نفر در منطقه حساب باز کنیم نه روی بازار ۸۰ میلیونی ایران.

مافیای واردات، بلای جان تولید

قاضی زاده نیز در بخش دوم مناظره در پاسخ به دومین سوال خود درباره راهکار جلوگیری از واردات بی رویه، پای مافیای واردات را وسط کشید و گفت که مافیای بزرگ و در هم تنیده واردات با برخورداری از رانت‌های مختلف مجوز ارز ارزان قیمت، انحصار و واردات، تولید را تهدید می کند، اما هدف اصلی دولت مسئول باید حمایت از تولید و اشتغال داخلی باشد.

او معتقد است با وجود اینکه قانون گذار مکانیزم تعرفه گذاری را در اختیار دولت گذاشته، راه های دیگری به وجود آمده که واردات انجام می شود و تولید را تهدید می کند که یکی از آن ها قاچاق است، آن هم از مبادی رسمی و مناطق ویژه و آزاد و دیگری ارز ارزان قیمتی که در اختیار صادرکننده قرار می‌گیرد.

قاضی زاده از واردات برنج همزمان در فصل تولید برنج انتقاد و تصریح کرد که در مواردی مجوزهایی برای واردات تولید صادر شده، ولی صاحب مجوز بخشی از قاچاق را انجام می‌دهد که نمونه آن در بخش سیگار است.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*